dijous, 15 de desembre del 2011

HORARI INTEMPESTIU





EDITORIAL
Comencem el BPT d’aquesta setmana parlant d’horaris. I és que aquesta setmana se n’ha sentit molt a parlar de la liberalització dels horaris de les botigues. Hi ha qui aposta per donar llibertat total a cada botiguer si vol obrir en dia festiu o no. Hi ha qui opina que això és favorable a les grans superfícies... En fi, que hi ha tants gustos com colors.

A Montblanc, no tenim liberalització d’horaris. O sí? Per què quasi totes les botigues de la Vila Ducal tanquen en dilluns? Cal donar aquesta imatge de poble fantasma el primer dia de la setmana? És que potser és una normativa de l’Ajuntament que el dia de descans setmanal sigui dilluns?

I parlant de botigues tancades, sabríeu dir a quina hora obren? Aquest ja és un mal generalitzat d’aquest país –i no pas exclusiu de Montblanc–. Hi ha botigues que obren a les 9h (poques, però existeixen), n’hi ha que obren a 2/4 de 10 i altres a les 10h. Al migdia, però, la cosa es complica perquè n’hi ha que tanquen a la 1, a 2/4 de 2 o a les 2 i l’horari d’obertura per la tarda pot variar i passar de les 3, les 4, 2/4 de 5, les 5, 2/4 de 6 i fins i tot les 6! Esperpèntic! A quants us ha passat allò de mirar el rellotge i veure que són, per exemple, les 13:12h, i no saber si la botiga que tenim al cap estarà oberta o tancada... Lamentable, sí.

Ara passem aquest mateix problema a les nits; tots sabem que els pubs i discoteques no es comencen a omplir fins la 1 de la matinada, ja que molta gent va primer a fer un beure en un altre lloc. Això és cert, però també és veritat que tothom ha anat algun dia a les 23h o 23:30h al pub per fer un beure ben tranquil. Us imagineu que cada pub o discoteca tingués el seu horari d’obertura? Us imagineu arribar a les 12 de la nit a un pub i trobar-lo tancat amb un cartellet que digués “obrim a la 1h”. Seria fatal... Però encara hi ha una cosa pitjor que trobar aquest cartellet; és trobar un “Torno de seguida” a la porta d’una botiga i trobar-te la dependenta fent el cafè a la plaça. Això sí, xerrant amb la funcionària de torn de l’Excel·lentíssim Ajuntament...

Si fóssim musulmans, els tiraríem una sabata, precisament com avui fa 3 anys va fer-ho el periodista iraquià Muntadhar al-Zaidi al president dels EEUU George Bush durant una roda de premsa. Ho recordeu?


FRASE DE LA SETMANA
Aquesta setmana, la frase és un refrany popular que tots podríem dir alguna diumenge al aixecar-nos de llit amb aquell terrible mal de cap:
<< No sóc un inútil total; almenys serveixo com a mal exemple >>